Tesla ще покаже наноструктурни батерии, които могат да задвижват и самолети

  • Батериите на Tesla в момента имат плътност от около 260 Втч/кг Батериите на Tesla в момента имат плътност от около 260 Втч/кг
  • Те се произвеждат съвместно от Tesla и Panasonic Те се произвеждат съвместно от Tesla и Panasonic
  • Така изглежда анонсът за събитието на 22 септември Така изглежда анонсът за събитието на 22 септември
  • Ето и наноструктурната решетка на заден план Ето и наноструктурната решетка на заден план
  • Все още не се знае кой е първият модел, който ще получи нови батерии, но това ще се случи най-рано през 2023-2024 Все още не се знае кой е първият модел, който ще получи нови батерии, но това ще се случи най-рано през 2023-2024

28 Aug 2020

Tesla планира “Ден на батерията” на 22 септември. По някаква случайност събитието е насрочено за същия ден, в който ще се проведе годишното събрание на акционерите на компанията. Мъск вече даде да се разбере, че готви нещо важно за представяне, като се очаква да обяви нова технология за батериите, която ще ги направи с до 50% по-голяма енергийна плътност. Това означава с 50% повече енергия в същата по маса батерия. В момента батериите тип 2170 на Tesla Model 3 (произведени от японския гигант Panasonic) имат около 260 Втч/кг, докато Tesla се опитва да достигне около 400 Втч/кг. Според компанията това би било достатъчно дори за самолети - тема, по която Мъск обича да спекулира. Засега обаче не знаем нищо за самолет Tesla.

Батериите с плътност около 400 Втч/кг биха позволили изминаването на близо 1000 км с едно зареждане на 100-киловатчасовата батерия на Model S.

Все още официална информация за новата технология няма, но изображението, с което Tesla рекламира деня на батерията, напомня за макро изображение на силициев наноструктурен анод, съобщават експерти. Внедряването на подобна технология в батерии за масово използване би довело не само до повече километри пробег, но и до по-издръжливи батерии. Мъск и по-рано е заявявал, че би искал батериите на влекача Tesla Semi да се доставят с гаранция от 1 млн. мили (1,6 млн. км).

 

Лукс от Китай!