Hyundai започна да доставя новия си камион първо в… Швейцария

  • Галерия с осем снимки на водородния камион на Hyundai Галерия с осем снимки на водородния камион на Hyundai

09 Oct 2020

Hyundai започна доставките на Xcient Fuel Cell - първия масов водороден камион. Седем швейцарски компании са първите клиенти, приели ключовете от камионите, които вече са брандирани с цветовете на всяка от фирмите. Със същия кораб в Европа са пристигнали още 43 екземпляра от водородния камион на Hyundai, като компанията смята да достави 1600 камиона до 2025 г. Общото производство на завода на Hyundai през 2021 ще достигне 2000 броя годишно, което може да звучи като скромен брой на фона на производството на леки коли от корейците, но е огромен скок в разпространението на водородните технологии. Следващите пазари за Hyundai са Щатите и Китай.

9,5-метровият камион се задвижва от водородна клетка и електромотор с мощност 258 к.с. Горивото се пази в седем големи резервоара с обща вместимост 32 кг, достатъчни за пробег от 400 км. Времето за зареждане отнема между 8 и 20 минути.

А защо Швейцария е първата страна, в която са осъществени доставки? Родината на скъпите часовници и алпийските шоколади може да се похвали с една от най-добрите мрежи от зарядни станции за водород в Европа - те са над 100. 

България също може да се похвали с интерес към водородните технологии, макар и на по-скромно ниво. У нас тази година започна изграждането на първите две водородни станции - в София и Бургас, но все още няма нито една работеща. Амбицията на Българското водородно общество и Института по водородни технологии е до 2025 в България да има 10 водородни станции.

 

Лукс от Китай!