Hyundai i20 N е новият горещ хеч от Корея

  • Готина галерия с дузина снимки Готина галерия с дузина снимки

22 Oct 2020

Хубаво е, когато се появяват нови суперколи. Всички се кефим и се радваме като малки деца на нов модел на Lamborghini или Ferrari, но нека бъдем честни: за повечето от нас те остават тапет на телефона или мимолетен спомен от среща на живо. Истински готините коли са тези, които са по-достъпни за масовия ентусиаст, а горещите хечове са най-добрата категория в това отношение. 

Новият Hyundai i20 N има всички предпоставки да се превърне в масов класик и да влоши цветущите продажби на коли като Fiesta ST и MINI JCW.

i20 N се задвижва от турбиниран 1,6-литров мотор, свързан към 6-степенна механична кутия (супер!). Мощността му е 204 к.с., въртящият момент – 275 Нм (между 1750 и 4500 об/мин), а масата на колата не надхвърля 1200 кг. Ускорението до 100 км/ч става за 6,7 секунди по пътя към максималните 230 км/ч. Специално за i20 N двигателят, който иначе се предлага и в други модели на Hyundai, е получил ново турбо и междинен охладител.

Откриваме също механичен диференциал с ограничено приплъзване. Шасито е подсилено в точно 12 точки, което е позволило по-малко усукване в завой. Новото окачване и по-големите спирачки се грижат за останалите аспекти на удоволствието от управлението.

i20 N стандартно идва с автоматично спиране в случай на опасност, система за следене на лентите, предупреждение за невидимата зона, автоматични дълги светлини и предупреждение при излизане на заден ход. На борда ще откриете и супер готина система, която измерва времената ви за обиколка и позволява сравнение на различни обиколки.

Купето се лакира в шест специално подбрани за модела цвята, нови са и 18-инчовите джанти. Първите доставки на i20 N започват през пролетта.

 

Първородната Godzilla!