Tesla отключи пълна автономност за “избрани клиенти”

  • Вижте няколко скрийншота от видеата Вижте няколко скрийншота от видеата

23 Oct 2020

Tesla отключи функцията за напълно автономно движение, но не за всичките си автомобили, а само за малък брой клиенти в Щатите. Тази стъпка бе посрещната с особено внимание от американската администрация за пътна сигурност, която обяви пред Reuters, че следи ситуацията и е готова да се намеси.

 

В първите два дни (системата беше отключена късно във вторник) изглежда не е имало сериозни проблеми (или поне не знаем за тях) и първите бета тестващи са във възторг от функциите, както може да се убедите в клиповете. 

 

Въпросът как Tesla е избрала клиентите, които да получат достъп до системата, не е съвсем ясен. Според компанията това са шофьори експерти, без да става ясно как компанията определя даден свой клиент за експерт. Със съгласието да се превърнат в бета тестващи въпросните клиенти на компанията се съгласяват Tesla да получава всички данни по време на движение, за да подобрява системата. В случай че тези тестове преминат добре, Tesla ще осигури достъп до системата за по-голяма група клиенти, като цената на софтуера, осигуряващ автономно движение, от понеделник скача на 10 хил. долара (досега беше 8000 долара).

 

Самият режим за автономно движение може да се включи от менюто на големия екран в колата, като предупредителният надпис изисква потвърждение от шофьора, че във всяка една ситуация ще бъде готов да реагира. Системата не е готова за масово използване във всяка ситуация, във всяка държава и при всякакви условия за пътуване, изтъква Илон Мъск, когато отговаря на въпрос кога автопилотът ще бъде наличен и извън Щатите. Във всеки случай обаче първата крачка обаче е направена!

 

 

Първородната Godzilla!