Нови въздушни филтри на Mercedes-Benz и Setra ще се борят с COVID-19


30 окт 2020

Mercedes-Benz и Setra започват да използват нови активни въздушни филтри за своите автобуси. Многослойните и високоефективни филтри за частици са с вграден допълнителен антивирусен функционален слой, който филтрира дори най-фините аерозоли. Те се използват в замяна на стандартните въздушни филтри на покривните климатични системи, както и за предните климатични боксове за водача. Благодарение на това те могат да филтрират до 99% от наличните аерозоли. Антивирусните характеристики на продукта са в съответствие с ISO 18184 и се гарантират чрез множество физични тестове и микробиологични изследвания, казват от Mercedes-Benz.

До края на годината ще бъде възможно всички градски и туристически автобуси Mercedes-Benz и Setra да бъдат оборудвани с новите активни филтри с функционален антивирусен слой. Тяхната смяна се извършва на всеки 3 до 6 месеца, в зависимост от експлоатационния режим. Напълно автоматичните климатични системи, монтирани като стандарт в автобусите Mercedes-Benz и Setra, също допринасят за повишаване безопасността на пътниците. Чрез бърз обмен на въздуха те намаляват риска от инфекция при пътуване в превозното средство. Благодарение на вентилацията чрез отвеждане през пода, циркулацията на въздуха е непрекъсната в посока отгоре-надолу при туристическите и междуградски автобуси, като това предпазва пътниците от повишена концентрация на аерозоли. Ефективността на тези защитни мерки е потвърдена и от изследователски доклад на института Hermann Rietschel в Техническия университет в Берлин.

Как работи климатичната система? При външни температури между 8 и 26 градуса тя използва максималното количество на свеж въздух (между 80 и 100%). По този начин въздухът в салона може да се обменя непрекъснато и бързо на всеки една до две минути. При по-ниски или по-високи температури климатичната система работи в така наречения режим на смесен въздух. Тук обновяването на свеж въздух в интериора става на всеки четири минути. При поискване от клиента в този режим максималното съдържание на свеж въздух на климатичните системи в Mercedes-Benz Tourismo, Setra ComfortClass 500, TopClass 500 и S 531 DT двуетажен автобус, както и във всички градски превозни средства могат да се увеличат допълнително с 33 до 40%, чрез разширяване на допустимия температурен диапазон на външния въздух. Това се отнася и за всички автобуси в експлоатация, като услугата се осигурява чрез оторизираните сервизи на двете марки.

 

Коментирай

Sending ...