Спокойствие по зимните пътища с първокласните гуми Nokian Tyres

  • Галерия с 13 снимки Галерия с 13 снимки

03 Nov 2020

С настъпването на есента повечето шофьори поставят зимните си гуми. В много европейски държави, това задължение дори е наложено със закон. Най-северният производител на гуми предоставя широка гама зимни гуми, които перфектно пасват на променливото източноевропейско време. През септември 2020 Nokian Tyres представи най-новото попълнение в семейството – Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV, всесезонни гуми, които допълват гамата от висококачествени зимни продукти.

 „Като изобретател на първата зимна гума в света, скандинавският производител на първокласни гуми Nokian Tyres винаги е гаранция за правилен избор на качествени гуми.“, казва Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в Nokian Tyres.

Новата зимна гума за леки автомобили Nokian Snowproof беше определена като най-добра измежду зимните гуми за Централна Европа в тазгодишния тест на шведското списание Teknikens Värld. Благодарение на комбинацията от превъзходно сцепление на сняг и лед и отличните си свойства на суха настилка, тя беше удостоена с оценка „Най-добър в теста“. Изключителната безопасност, която предоставя тази гума в зимни условия, позволява спокойно шофиране дори и при неочакван снеговалеж и смяна на платната върху киша. Благодарение на новата концепция Alpine Sense Grip от Nokian Tyres, гумата може да устои на всички промени на зимното време и осигурява предсказуеми и балансирани реакции в града, но също така и на високоскоростни магистрали или на живописни планински пътища.

За спортните автомобили с висока производителност, Nokian Tyres предлагат уникалната гума Nokian Snowproof P. Тя е спортна и модерна комбинация от високоефективно управление и надеждно зимно сцепление – точно каквото Ви е нужно при внезапни смени на платното и кишави пътища. Новата концепция на Nokian Tyres Alpine Performance осигурява първокласна безопасност за всекидневно шофиране с усъвършенствано сцепление, по-кратък спирачен път и по-голяма безопасност при завиване. Двукратният шампион от Формула 1 Мика Хакинен също е бил ангажиран с разработването на тази уникална гума.

 „Гумата работи надеждно при висока и ниска скорост на хлъзгави пътища. Можете да се насладите на прецизно и лесно управление дори и при по-усложнена обстановка. Каквото и да ви поднесе зимата, Nokian Snowproof P ви дава страхотна увереност при шофиране, която от своя страна допринася за по-висока безопасност и гладко каране.“, казва Хакинен.

Зимна безопасност също и за собствениците на SUV и кросоувър модели

Мощните зимни гуми за SUV е нужно да бъдат достатъчно здрави и солидни, за да поддържат високите, тежки автомобили стабилни при висока скорост или при лоши пътни условия. Благодарение на уникалната концепция Alpine Sense Grip моделът Nokian WR SUV 4 предоставя отлично сцепление на сняг, киша и на мокро. Изключително здравите арамидни влакна усилват страницата на гумата, предоставяйки повече издръжливост и защита за взискателни ситуации по време на шофиране. Nokian WR SUV 4 бе удостоена със споделено първо място през зимните тестове от 2020 на германското списание Off Road. Гумата получи похвала за отличното си управление на лед и сняг, както и за страхотното представяне при спиране на суха зимна настилка.

Практично решение за умерени зимни условия

На местата с мека зима шофьорите могат да решат да използват всесезонни гуми. През септември Nokian Tyres представиха сериите Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV, предназначени за времето в Централна и Източна Европа. Това е изцяло нова генерация от гуми с иновативна каучукова смес Season Sense. Тази нова концепция е създадена специално за всесезонна, целогодишна употреба, за да гарантира, че шофирането ще е безопасно както в дъждовни дни, и на кишави улици, но също така, че ще бъде комфортно и прецизно на сухи пътища по време на летните жеги. Сред другите превъзходни качества си заслужава да споменем отличната издръжливост на износване, екстремната здравина, и ниското съпротивление при търкаляне. Още повече, SUV гумите също така са снабдени с технологията Aramid Sidewall. Всички размери идват със символа на снежинката (3PMSF), която обозначава, че гумата е официално тествана и одобрена за употреба през зимата.

Съвети за смяна на гумите

Проверете състоянието на зимните си гуми – прегледайте ги за видими повреди върху шарката на протектора и върху страниците, неправилно съхраняваните гуми може да имат подобни дефекти и да не бъдат годни за по-нататъшна употреба.

Проверете дълбочината на протектора – оставащата дълбочина на протектора върху зимните гуми трябва да бъде поне 4 мм, износените гуми с дълбочина под 4 милиметра могат да увеличат риска от аквапланинг и да имат по-лошо сцепление и по-дълъг спирачен път.

Зимните гуми на Nokian Tyres имат индикатор за безопасно шофиране (DSI), който позволява бърза проверка на състоянието на гумата и нивото на безопасност. Цифрите обозначават дълбочината на основните канали в милиметри, символът за снежинка остава видим докато дълбочината на протектора е поне 4 мм.

Проверете възрастта на гумите си – открийте DOT кода на страницата на гумите си, последните цифри обозначават седмицата и годината на производство. Например, ако DOT кода е 1319 – гумата е произведена през 13 седмица на 2019 година. Гумите трябва да не са на повече от шест години.

Изберете правилния размер на гумите си – винаги проверявайте серийния номер на автомобила си за препоръчания размер. Или можете да попитате специалистите на мястото, където сменяте гумите си, за да изберете правилния размер спрямо спецификациите на автомобилния производител.

Нужно е да напомпате до правилното налягане зимните си гуми преди да ги смените. Зимните гуми трябва да са напомпани с 0.2 бара повече отколкото летните.

Прес съобщение от Nokian Tyres

 

Много практичен и интересен!