България с най-малко превъртени километражи в изследване, обхванало 15 страни. Сериозно ли!?

  • Галерия с няколко интересни графики Галерия с няколко интересни графики

06 Nov 2020

Всички знаем десетките клишета, с които търговците ни атакуват при покупка на кола на старо, но най-често срещаната измама си остава превъртането на километража, защото тя мигновено “заличава” бдителността на купувача. Точно тази измама може да вдъхне “нов живот” на някоя абсолютна барака, както и да вдигне неколкократно цената на кола, която става само за бракуване.

Тази седмица беше публикувано ново изследване на carVertical, фокусирано изцяло върху измамата с превъртането на километражите. То включва 15 пазара, включително България, и е любопитно по няколко причини.

Проучването се е провело от октомври 2019 до октомври 2020 и е обхванало 500 хил. коли на пазара втора ръка в България, Румъния, Сърбия, Полша, Унгария, Словения, Словакия, Чехия, Украйна, Латвия, Хърватия, Франция, Германия, Русия и Щатите. За съжаление carVertical не разкрива какъв процент от резултатите са от нашия и близките ни пазари, което прави обобщението не особено надеждно и обяснява сравнително ниските проценти за превъртени километри, които регистрира.

От друга страна някои от статистиките са доста любопитни. Например в графиката може да видите кои са 15-те коли, които най-често се оказват с превъртени километражи. В топ 15 челните шест позиции са за модели на BMW, доста показателно, нали?

Изследването доказва, че луксозните коли по-често страдат от превъртени километражи, като “победител” в тази категория е Серия 7, която се оказва с неверни данни за пробега в 34% от изследваните коли. Висок е процентът и за X5 (29,5%) и Серия 5 (27,5%), докато данните за моделите в дъното на топ 15 са съмнително ниски. Така според изследването VW Passat се оказва с превъртян километраж в едва 6,7% от случаите, а Audi A4 и Skoda Octavia– в 6,3% от случаите.

Изследването показва също, че колкото по-стара е една кола, толкова по-голям е шансът да се окаже с превъртян километраж. Най-често пострадали от измамата са BMW-та на 10-15 години. Merc E-клас от 2002-2004 също често се оказва със скрити реални километри. Интересното е, че по-достъпните марки и модели често се оказват с превъртени километражи на по-малко години, твърди carVertical.

Дизеловите автомобили в пъти по-често страдат от недобросъвестни продавачи, сочи изследването. В интерес на истината не трябва да пренебрегваме и факта, че коли като Touareg (при който съотношението на превъртените километражи е 98/2 в полза на дизеловите версии) се продават основно с дизелов мотор, а и дизелите по принцип се използват от хора, които пътуват повече на дълъг път. При Superb или Audi A5 също виждаме преимуществено измами при дизелови версии - съответно в 96% и 93,5% от случаите.

Изненадващо за нас, българите, carVertical твърди, че страната ни е една от най-малко засегнатите от измамата с реалните километри. В изследването е посочено, че в България едва 2,99% от изследваните коли са били с превъртян километраж, за разлика от 11,5% в Румъния и 10,5% в Латвия, например. За сравнение – в Германия са открити 6,5%.

Много практичен и интересен!