Най-накрая част от магистрала “Европа” е готова


11 Nov 2020

От днес е отворен за движение първият 17-километров участък (от Драгоман до Сливница) от магистрала “Европа”, който трябва да свърже столицата София с Калотина и границата със Сърбия. Хубавата новина идва с няколко години закъснение (премиерът Борисов неколкократно беше определял изграждането на магистралата като приоритет), но според съобщението на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) новият участък е завършен предсрочно, тъй като според договора, е трябвало да е готов през май 2021. 

Изпълнител на новия участък е „ГБС Инфраструктурно строителство“, а стойността на участъка е 117 360 358,22 лв., платени от републиканския бюджет.

Изградени са два пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергоефективно осветление, като броят на всички големи съоръжения е 11, включващи пет подлеза, пет надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-и км, както и седем площадки за отдих и принудително спиране, и армонасипни стени, се казва в прес съобщението. За опазване на биоразнообразието в района на Алдомировското блато са направени пътеки за влечуги, които ще преминават през специално изградени за тази цел проходи/водостоци под магистралата. Поставени са шумозаглушителни стени и мрежи за птици, а каломаслоуловители ще пречистват повърхностните води от трасето в района Алдомировското блато. 

Със завършването на тази отсечка остават още две отсечки, които да свържат столицата София с изцяло магистрална връзка със Западна Европа. Припомняме, че Сърбия довърши своята част от магистралата през 2018-2019 г. 

Участъкът от границата до Драгоман (14,5 км) вече са строи (трябва да е готов до януари 2022), а последната отсечка от Сливница до Северната скоростна тангента (16 км) все още е на етап технически проект.

 

Много практичен и интересен!