Вижте катастрофата, от която Грожан излезе на крака (Видео)

  • Вижте катастрофата, от която Грожан излезе на крака (Видео)

30 Nov 2020

Целият спортен свят изтръпна, когато Ромен Грожан се вряза в мантинелите на пистата “Сахир” в Бахрейн с около 200 км/ч. За щастие французинът е добре, като в момента се възстановява в болница с леки изгаряния по китките и глезените, където огнеупорният му костюм не е могъл да го защити.

 

 

Повечето анализатори са категорични, че карбоновият предпазен елемент “ореол”, въведен задължително във всички болиди през 2018, е спасил живота на пилота. Това потвърди и самият Ромен, който днес изпрати видео послание от болницата. В него пилотът на Haas казва: “Здравейте всички, искам да ви кажа, че съм добре. Е, добре до известна степен. Благодаря на всички за съобщенията. Не бях почитател на “ореола” преди години, но мисля, че е страхотно, че го въведохме във Формула 1. Без него нямаше да мога да говоря в момента. Благодаря на всички медицински екипи”.

 

Грожан излетя от пистата в първата обиколка, след неуспешен опит за изпреварване. Болидът му се разцепи на две при удара, но карбоновият монокок остана цял. Предната част от болида, в която беше Ромен, се запали моментално, но за щастие състезателят успя да излезе от колата сам. Огромни поздравления заслужава моменталната реакция на служителите на пистата и на медицинския екип, които бяха на мястото на инцидента в рамките на секунди. 

Грожан ще пропусне поне едно състезание, като във втория старт на същата писта в неделя ще бъде заместен от дебютанта във Формула 1 Пиетро Фитипалди, внук на двукратния световен шампион Емерсон Фитипалди.

Много практичен и интересен!