Камаз показа електромобил за 12 хил. евро

  • Галерия с пет снимки, които определено не изглеждат като официални снимки от прес сайт Галерия с пет снимки, които определено не изглеждат като официални снимки от прес сайт

10 Dec 2020

Руският производител на камиони Камаз представи първия си лек електромобил. Дребосъкът изглежда доста модерно, доколкото може да съдим от малкото снимки, които не приличат на такива, дошли от официално представяне, а по-скоро на папарашки кадри от закрито събитие. Да кажем, че това е проблем на маркетинговия отдел на Камаз, защото по самата кола явно е работено по-внимателно.

Кама-1 изглежда добре, като от прес съобщението разбираме, че става въпрос за съвместна разработка с Политехническия университет “Петър Велики” в Санкт Петербург.

Миниатюрният хечбек с две врати е дълъг 3,40 метра. За сравнение Smart ForTwo е 2,70 м. Задвижва се от батерия с капацитет 33 кВтч, която зарежда електромотор със 108 к.с., достатъчен за максимална скорост от 150 км/ч. Пробегът с едно зареждане е 250 км, като Кама-1 поддържа бързо зареждане до 100 кВт, което позволява възстановяване на батерията до 80% за 20 минути.

Снимки на интериора все още не са налични, но от официалната информация разбираме, че в него има 9-инчов сензорен екран, на който е поверено управлението на повечето функции.

Камаз предвижда да произвежда по 20 хил. броя Кама-1 всяка година, като базовата цена ще бъде около 12 250 евро. Засега няма никаква информация дали малката количка ще получи хомологация за Европейския съюз, но предвид липсата на двигател с вътрешно горене, проблем би могло да е единствено представянето в краш тестовете.

 

 

Много практичен и интересен!