Hyundai купува 80% от Boston Dynamics


14 Dec 2020

Сещате ли се за Boston Dynamics? Високотехнологичната компания за роботика, която разработва онези електронни… кучета? Даже, не само кучета? Писали сме за тях няколко пъти, защото изглеждат супер любопитно и, честно казано, доста плашещо. Особено в това последно видео, в което човекът пречи на „кучето“, дърпа го за опашката, въпреки което жълтата машнинка се справя със задачата по отваряне на вратата.

Та, обратно на сделката, Hyundai е в процес на придобиване на 80% от компанията, сделка на стойност 1,1 милиарда долара. Хмм… Останалите 20% ще бъдат притежание на досегашния акционер Softbank.

Какво обаче възнамеряват да правят корейците с този си актив? „Това е още една сериозна стъпка за Hyundai Motor Group към стратегическа трансформация в доставчик на „смарт“ мобилност“, каквото и да означава това.

Каква е актуалната гама на Boston Dynamics? Ами, в момента компанията произвежда четири робота, Spot (кучеподобния, които всеки може да си поръча срещу 74 500 долара) и Atlas, хуманоидния. Другите два са Pick и Handle – хващат и пренасят разни работи.

Та, какво ни очаква в бъдеще? Ходеща i20-ка или по-сложна „кръстоска“ между робот и автомобил? Предстои да разберем.

 

Много практичен и интересен!