Пуснаха първите в България 800-волтови зарядни станции

  • Галерия с няколко снимки от сайта на оператора на новата зарядна станция Галерия с няколко снимки от сайта на оператора на новата зарядна станция

22 Dec 2020

Страната ни често е сочена като пример за слабо развитата си мрежа от зарядни станции, но ето че на този фон получихме една хубава новина. На магистрала “Тракия” бяха открити първите две 800-волтови зарядни станции за електромобили. Собствениците на единствената засега 800-волтова електрическа кола (Porsche Taycan) могат да се възползват от мощност до 120 кВт. Макар това да е далече от максималните възможности за зареждане на модела (270 кВт), все пак мощността е респектираща за нашите ширини. С подобна и по-висока мощност могат да се похвалят единствено мрежите Ionity и Tesla Supercharger.

Новите две станции се намират на 243-ти километър от магистрала “Тракия” (в района на Нова Загора) в двете посоки за движение. Станцията в посока Бургас е непосредствено до бензиностанция Еко, а тази в посока София – точно до бензиностанция Ромпетрол.

И двете колонки са от най-новия модел на ABB – Terra 124. При 400-волтови електромобили максималната мощност на заряд е 90 кВт, а при 800-волтови - споменатите 120 кВт. Двете колонки са в мрежата на Fines Charging, като зареждането на тях струва 0,49 лв/кВтч, т.е. зареждане от 20 до 80% на Taycan Turbo S би следвало да излезе около 25-30 лв. и да се случи за около 30 минути. Всичко това по наши груби сметки.

Двете станции разполагат с два конектора (CCS и CHAdeMO), които могат да зареждат едновременно две коли с мощност до 60 кВт (функцията ще бъде пусната през януари 2021).

 

Първородната Godzilla!