Люис Хамилтън вече е сър Люис Хамилтън

  • Коментаторите през 2021: Сър Люис Хамилтън изпреварва Верстапен... Коментаторите през 2021: Сър Люис Хамилтън изпреварва Верстапен...
  • Снимка от церемонията през 2009 г. Снимка от церемонията през 2009 г.

31 Dec 2020

7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще бъде удостоен с рицарско звание. Той е четвъртият пилот от Формула 1, който бива удостоен с тази чест, но е първият, който я получава преди да се е пенсионирал. Останалите са сър Стърлинг Мос, сър Джеки Стюърт и сър Джак Брабам. Освен тях още двама души, свързани тясно със спорта, са рицари: сър Франк Уилямс и сър Патрик Хед, създатели на отбора на Williams.

За рицарското звание на Хамилтън се говори отдавна, но най-голямата пречка беше, че той всъщност не е жител на Великобритания, а – заради данъчни причини – на Монако. Въпреки това британският премиер Борис Джонсън е решил да сложи Хамилтън в списъка с дипломати и личности отвъд границата, които традиционно получават отличието в края на всяка година.

Пилотът вече има Ордена на британската империя, връчен му лично от кралицата през 2009 г. за “изключителни заслуги към Великобритания в международен план”. 

“Да се срещна отново с кралицата за мен ще бъде най-щастливият ден в живота ми. Както всеки британец, съм възпитан да уважавам кралското семейство. Кралицата е икона, тя е страхотен човек”, коментира Хамилтън по-рано пред BBC.

Люис Хамилтън е единственият пилот, който още не е подновил договора си за новия сезон. Очакваше се преговорите да приключат преди Нова година, като единствената неяснота е за колко години ще бъде договорът на световния шампион с Mercedes.

 

Първородната Godzilla!