UPS спестявали по 3 млн. долара от гориво, защото камионите им никога не… завивали наляво


18 Jan 2021

Оказва се, че американската компания за доставки и логистика United Parcel Service има доста любопитна стратегия за оптимизиране на разходите си. Основно правило в която е шофьорите ѝ никога да извършват леви завои, освен ако това не е абсолютно наложително. Моля?!

Колкото и да ни звучи странно и… тъпо, се оказва, че – по сметки на UPS -, нейните товарни автомобили харчат с около 1/3 по-малко дизел, когато изпълняват маневри само с десни завои. Това са около 10 млн. галона (ок. 38 млн. литра) гориво, със средна цена за САЩ от 3 долара за галон. Оттам и 3-те милиона в касичката. Ако смятаме нафтата по цени у нас, да речем 1,80 лв./литър, това са над 68 млн. лева икономия (близо 42 млн. долара!).

Окей, но защо се питаме ние? Основна част от обяснението било, че при маневри с леви завои, често се налага изчакване на зелената светлина на светофара и/или на насрещното движение. Голяма роля играе и разрешеният на някои места в Щатите десен завой на червен светофар, което спестява още повече време, работа на двигателите на празен ход и съответно нафта на вятъра.

Друг бонус от „само десен!“ политиката на UPS е пониженият риск от ПТП. Изследванията за САЩ сочели, че 50% от катастрофите на кръстовища са в ситуации с превозно средство завиващо наляво, а само в 6% от инцидентите ставали при завой надясно. Тоест, фирмата спестява също от щети, обезщетения, а и шофьорите са в по-голяма безопасност, поне на теория.

Теория, която компанията прилагала още от 1970-та насам, казват в репортаж по темата CNN. По този начин UPS изчисляват, че спестяват межди 300 и 400 млн. годишно, както и 100 000 тона CO2 на планетата.

Как обаче е възможно да стигнеш от точка А до точка B, само с десни завои? Чрез доста сложен софтуер наречен ‘ORION’, който бил разработван за компанията повече от 10 години. Хах!

Първородната Godzilla!