Готово е! Вижте смелото Ferrari Breadvan (Видео)

  • Галерия от 11 снимки на Ferrari Breadvan Hommage Project Галерия от 11 снимки на Ferrari Breadvan Hommage Project

28 Jan 2021

В началото на 2019 г. Нилс ван Рой показа какво смята да направи със своето Ferrari 550 Maranello. Тогава холандецът, собственик на дизайнерското студио Niels van Roij Design, разкри първите рендъри на кръстеното от него Ferrari Breadvan Hommage Project. Днес, две години по-късно, вече може да махнем Project от името, защото колата е напълно завършена. Готовият проект отдава почит към емблематичен участник в „24 часа на Льо Ман“ от началото на 60-те.

Говорим за състезателното Ferrari 250 GT SWB от 1962 г., което заради външния си вид получава прякора Breadvan. А местните фенове във Франция го наричат La Camionnette. И има защо. В буквален превод breadvan означава ван за разнасяне на хляб, а колата наподобява такава заради каросерията си. Която всъщност е за по-добра стабилност и аеродинамика. Въпросното льоманско 250 GT SWB „Breadvan” е дело на Джото Бицарини, специално подготвено за граф Джовани Волпи, с което той участва в 24-часовата надпревара.

Но да се върнем в наши дни. Нилс ван Рой избира Ferrari 550 Maranello за основа на своя проект, защото е в духа на оригиналното 250 GT SWB - предноразположен V12 двигател, две седалки и ръчна скоростна кутия. Последват две години на проектиране, модифициране и напълно преобразяване.

Каросерията на Ferrari Breadvan Hommage Project e изцяло изработена на ръка. Единственото нещо отвън, което остава непроменено, е предното стъкло. Цялата част зад страничните стъкла е направена от един лист алуминий, така че никъде не е заварявано.

Предницата на оригиналното 250 GT SWB “Breadvan” се отличава с малък пластмасов капак, под който се виждат карбураторите. Муцуната е с големи отвори за въдзух и кръгли фарове. Тези детайли намират отражение и в проекта на Нилс ван Рой. Фаровете са създадени специално за Breadvan Hommage. А малките кръгли светлини, монтирани на предната броня, засилват визуалната връзка с оригинала.

Отвътре холандското студио вгражда ретро уреди, а скоростният лост се движи между улеите на фрезован алуминий. Салонът е с черна ватирана кожа, а карбоновите седалки са в оригиналния син цвят. В случая – синя алкантара.

Атмосферният 5,5-литров V12 на колата донор Ferrari 550 Maranello остава непроменен. Той разполага с 485 к.с. и максимален въртящ момент от 568 Нм. За финал ще добавим още, че оригиналните джанти на Maranello са заменени с по-големи с размер от 20 инча, а окачването е регулируемо на Koni.

Първородната Godzilla!