Вижте някои от най-скъпите регистрационни номера в света!

  • Галерия с 22 снимки Галерия с 22 снимки

01 Feb 2021

Шест избрани от вас букви или цифри на регистрационния номер ще ви струват 7000 лв. на касите на КАТ. Сериозна сума на фона на доходите в България, но със сигурност не нещо особено, ако сравним с някои от най-скъпите регистрационни номера в света. Австралия, например, има сериозни традиции в тази област и продава шантави номера на желаещите още от 30-те години на миналия век. 

Така през 1932 г. е произведена табелката с номер 1 на щата Виктория. Тя е била считана за толкова ценна, че в продължение на години полицейският комисар на Мелбърн, премиерът и губернаторът не можели да се разберат кой от тримата да я ползва. Накрая е прибрана някъде и забравена, докато през 1984 г. пътната полиция на Мелбърн не я продава на търг за 165 хил. австралийски долара (127 хил. американски долара, 204 хил. лв.).

За първи път регистрационният номер е поставен на Saab 9000 Turbo, като впоследствие стойността на табелката се вдига, а с това и стойността на колите, които я използват. Тя е забелязвана на Ferrari, Rolls-Royce, 911 Turbo, а в по-ново време на E55 AMG, E63 AMG, докато стигнем до 2021 г., когато с номер 1 се фука един C43 AMG комби.

Забавното е, че самият регистрационен номер струва повече от колата, която го носи, и се оценява на 2,5 млн. австралийски долара (3 млн. лв.)

В Австралия интересът към подобни ретро регистрационни номера е огромен. В Instagram има специална група, посветена на издирването и снимането им, като цените често се измерват в стотици хиляди долари. Интересно е, че повечето от тези номера се носят от сравнително масови коли. Както ще видите в галерията, номер NSW 7 е сложен на Subaru Forester, номер 2 от щата Виктория е на Серия 5 GT, а номер 5 от същия щат краси една Серия 5 E34 и вероятно струва около сто пъти колкото колата. Стилно, нали?

 

Лукс от Китай!