Серийният Mercedes-AMG One е почти готов (Видео)

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

03 Feb 2021

Mercedes-AMG пусна прясно видео в своя YouTube канал на хиперколата, която „няма конкуренция“. Доста горделиво твърдение, но все пак всичко идва от централата на AMG в Афалтербах, където не са по скромните неща.

За да изгледате видеото от начало до край ще са ви необходими точно 43 секунди. Пестеливо и кратко, но в същото време новото промо дава цялостен поглед върху колата в движение. Но все още има повече какво да се каже за Mercedes-AMG One, отколкото да се види. Поне засега.

През септември 2017 г. Mercedes-AMG показа прототипа на своя хиперкар под името Project ONE. Тогава концепцията респектиращо излезе на салона във Франкфурт с турбо двигател и хибридна система, директно взети от болида на Mercedes във Формула 1. Които впрочем се разработват и произвеждат във Великобритания, където се намира фабриката и F1 отбора на Mercedes-Benz. Говорим за 1,6-литров V6 турбо мотор, комбиниран с хрибридна система с четири електромотора.

Бензиновият V6 двигател е средноразположен, монтиран пред задната ос. Същият може да развие 11 000 об/мин! На предната ос са разположени два електромотора, още един е интегриран в турбокомпресора, а четвъртият е монтиран директно върху двигателя с вътрешно горене. Електромоторите елиминират турбо дупката, добавят значителен въртящ момент и увеличават мощността с около 200 к.с. Те черпят енергия от високоволтова литиево-йонна батерия, която се презарежда от модула MGU-K. Още един компонент, идващ директно от Формула 1.

Всичко изброено дотук генерира мощност от над 1000 к.с. Все още няма официална информация, но се говори, че хибридната ситема ще произвежда над 1200 к.с. Mercedes-AMG One е с активна аеродинамика и още куп технологии, взаимствани от света на Формула 1.

Три години и половина след появата на концепта, серийната версия на Mercedes-AMG One е почти готова за производство. В момента колата е подложена на финални тестове, а в края на годината ще са готови първите бройки. Точно 275 екземпляра ще бъдат направени, като цената на един е 2,7 млн. долара. И всички отдавна са продадени.

На всеки 50 000 км двигателят на Mercedes-AMG One трябва да претърпи пълен основен ремонт. Все пак ресурсът на един такъв мотор, взет директно от Формула 1 е няколко състезания. Дано все пак собствениците на уникалния AMG One достигнат пробег от 50 000, което ще е събитие за кола от такъв клас. Бъдете сигурни, че повечето бройки ще бъдат прибрани на топло и много рядко изкарвани за каране. Дано да грешим.

Първородната Godzilla!