Перничанин открадна осем нови коли от завода на VW. Хванаха го чак в България

  • Човекът просто отишъл и натоварил колите... Човекът просто отишъл и натоварил колите...

08 фев 2021

Германските власти, в сътрудничество с българските си колеги, разкриха куриозна кражба на чисто нови автомобили директно от завода на Volkswagen във Волфсбург, съобщава BGonair, като цитира германското издание merkur.de. Осемте коли са измъкнати директно от зоната за товарене на автовозите, като хитрият и едновременно семпъл план на крадеца граничи с това, което сме гледали в “Да изчезнеш за 60 секунди” и “Бандата на Оушън”. 

Схемата е била проста, като колите са излизали от завода с автовози с подправени или стари документи. Между 2016 и 2018 по подобен начин от завода са изкарани 70 коли – чисто нови, без пробег. 

Конкретната случка с перничанина е от 9 октомври 2018, когато мъжът влиза в завода с автовоз без каквато и да е проверка, и излиза от него с пет автомобила Tiguan и три Golf от актуалното осмо поколение. Явно наясно със занижените стандарти за сигурност, той представя стари документи на външната бариера и изнася колите. Новите автомобили традиционно се оставят на товарната площадка на партиди по осем (колкото побира един автовоз) с ключовете на таблото. VW Group твърди, че след този и няколко сходни случая контролът е засилен сериозно, особено от март миналата година, когато маските са задължителни и евентуална кражба би била разкрита много по-трудно.

Перничанинът не само изкарва колите от завода, но нещо повече – без никакъв проблем ги докарва до България, където седмица по-късно седем от осемте коли са регистрирани в област София. Осмата оставя за себе си - Golf VIII, разбира се.

Разследването започва цели дни по-късно, когато липсата е установена. Благодарение на записите от камерите самоличността на 32-годишния крадец е установена. Така преди броени дни – на 5 февруари 2021 – окръжният съд във Волфсбург издава присъда от две години и осем месеца за кражбата.

Не става ясно дали са заловени и другите участници в схемата, щетите от която се оценяват на около 3 млн. евро.

 

Коментари
  • Лъчезар

    Лъчезар
    09 фев 2021 - отговори

    Интерсно е как 2018 година е откраднал Голф 8, при положение че дебюта му беше 2019 края
Коментирай

Sending ...