Skoda прави 500 броя от тази Scala, докосната от ABT

  • Галерия от 5 снимки на Skoda Scala Edition S Галерия от 5 снимки на Skoda Scala Edition S

11 Feb 2021

Тази прясно показана Skoda изглежда доста добре. И има защо. На пръв поглед си е чиста RS версия, но учи, не е. Официално колата тук е Skoda Scala Edition S и е пряк наследник на Vision RS Concept, показан от чешкия производител на салона в Париж през 2018 г. Тогава прототипът е с хибридно задвижване, комбиниращо 1,5-литров TSI двигател и електромотор, генериращи сумарно 241 к.с. Три години по-късно няма и следа от Scala RS. Но пък има Edition S, който е в същия хот хеч дух.

Skoda Scala Edition S е разработена в партньорството на германската тунинг компания ABT. Концептуалната хибридна система не намира място в серийната версия. Затова тя е задвижвана единствено от 1,5-литров TSI, комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Инженерите от Skoda и специалистите от ABT изкарват 190 к.с. и 290 Нм от бензиновия турбо мотор. Това е увеличение с 40 к.с. и 40 Нм спрямо стандартната Scala, оборудвана със същия агрегат.

Новата Scala Edition S серийно е с най-високото ниво на оборудване Monte Carlo. Освен по-голяма мощност и по-висок въртящ момент, колата е с по-твърди настроийки на окачването, което е свалено с 15 мм. От ABT идват и 18-цоловите джанти и аеродинамичния пакет. Интериорът е с черни текстилни седалки и педали от неръждаема стомана. За цвят на екстериора клиентът може да избира между Steel Gray, Black Magic Pearl Effect или Velvet Red Premium Metallic, като от снимките тук.

Производството на Skoda Scala Edition S ще бъде ограничено на 500 екземпляра. Цената на всеки един започва от 33 790 евро. Малко солено, имайки предвид, че Scala Monte Carlo струва на цена от 24 350 евро. Може би е по-добре да похарчите няколко хиляди евро повече и да скочите зад волана на Octavia RS, струваща 38 940 евро. Която е съвсем друга бира.

Много практичен и интересен!