Пет начина да се предпазите от кражба на катализатора

  • Вижте хитростите, с които да се предпазите от кражба на катализатор Вижте хитростите, с които да се предпазите от кражба на катализатор
  • 1. Паркирайте близо до бордюра или до ограда/стена. Няма невъзможни неща за крадците, но ако някоя от съседните коли е по-удобно спряна, за да сме вмъкнат под нея, вероятно ще пропуснат вашата. 1. Паркирайте близо до бордюра или до ограда/стена. Няма невъзможни неща за крадците, но ако някоя от съседните коли е по-удобно спряна, за да сме вмъкнат под нея, вероятно ще пропуснат вашата.
  • 2. На Запад масово започват да маркират катализаторите си със сериен номер. Той идва в комплект със стикер, който поставяте на стъклото, за да се вижда, че катализаторът е маркиран. Това прави продажбата му по-трудна. 2. На Запад масово започват да маркират катализаторите си със сериен номер. Той идва в комплект със стикер, който поставяте на стъклото, за да се вижда, че катализаторът е маркиран. Това прави продажбата му по-трудна.
  • 3. Заварете болтовете на катализатора. И това не е 100% гаранция, но колкото по-трудно е за престъпниците, толкова по-голям шанс да се откажат от посегателство върху колата ви. 3. Заварете болтовете на катализатора. И това не е 100% гаранция, но колкото по-трудно е за престъпниците, толкова по-голям шанс да се откажат от посегателство върху колата ви.
  • 4. Паркирайте на осветени места – простичък съвет, който обикновено помага и срещу други кражби. 4. Паркирайте на осветени места – простичък съвет, който обикновено помага и срещу други кражби.
  • 5. В Западна Европа и Щатите придобиват популярност катинари за катализатора – по същество метално въже или верига, която се закача за изпускателната система и каросерията и пречи да се изреже катализаторът. 5. В Западна Европа и Щатите придобиват популярност катинари за катализатора – по същество метално въже или верига, която се закача за изпускателната система и каросерията и пречи да се изреже катализаторът.

11 Feb 2021

Сигурно някои от вас си спомнят 90-те, когато сваляхме чистачките, за да не ги открадне някой. Имаше период и на кражби на гориво от резервоарите. Техният еквивалент през третото десетилетие на XXI век са катализаторите. 

 

Катализаторът на колата ви вероятно никога не е създавал проблем и съответно никога не ви се е налагало да мислите за него. За съжаление все по-често отделни крадци и цели престъпни групи са се специализирали в кражбата на този елемент от колите, а черният пазар расте с невиждано темпо.

Причината е, че катализаторите съдържат редки метали, които се използват за неутрализирането на вредните газове от двигателя с вътрешно горене. Използваните материали като платина, родий и паладий са в пъти по-скъпи от златото. На черния пазар във Великобритания, например, цените на катализаторите могат да надхвърлят 500 паунда. Проблемът е световен, и както се сещате, българските власти не са се втурнали да го решават, затова предлагаме няколко мерки – от по-лесни до изискващи доста сериозна инвестиция – които могат да ви помогнат да се справите сами.

Вижте петте хитрости за предпазване от кражба на катализатора в галерията над текста!

 >

 

Много практичен и интересен!