Porsche Taycan счупи рекорда за скорост на закрито (Видео)

  • Галерия от 7 снимки на Porsche Taycan Turbo S Галерия от 7 снимки на Porsche Taycan Turbo S

15 Feb 2021

През 2011 г. в епизод на TopGear Танер Фауст записа рекорд за скорост на закрито със своята Ford Fiesta Rallycross, струваща 500 000 долара. Мощната 560 к.с. състезателна Fiesta разви тогава140 км/ч под покрива на гигантски склад. Този рекорд бе подобрен през 2013 г. от Мико Хирвонен, пилотиращ крос картинг с мотоциклетен двигател от Suzuki със 150 к.с. Тежащият само 312 кг карт вдигна също 140 км/ч, но рекордът бе зачетен, защото скоростта на Танер Фауст е била точно 139,98 км/ч. Видеата с тези рекорди може да гледате най-долу.

Но всичко изброено по-горе вече е в архива на Гинес, защото рекордът за най-висока скорост в закрито помещение бе счупен от Porsche Taycan.

И по-конкретно рекордът падна благодарение на техниката на Porsche Taycan Turbo S. Електромобилът е каран от професионалния пилот Лех Кийн в Ernest N. Morial Convention Center в Ню Орлиънс. Площта на този център е епичните 93 000 кв. м., повече от идеални за поставяне на рекорд за скорост. От Porsche обясняват, че карането на кола с висока скорост върху полиран бетон е почти каро шофирането върху лед.

Топ версията Turbo S на Taycan е избрана заради впечатляващото си ускорение от 0-100 км/ч за 2,8 секунди. Електрическият седан със задвижване на четирите колела е екипиран с карбон-керамични спирачки, за да се гарантира необходимата спирачна мощ и намали риска от сблъсък със стената в края на халето. Лех Кийн успя да развие 165,2 км/ч, което може и да не изглежда впечатляващо, но си е световен рекорд. Максималната скорост на Taycan Turbo S е 260 км/ч.

Новият рекорд е постигнат от само един опит. Преди него трасето е минато няколко пъти с по-ниска скорост. Taycan Turbo S е със серийните си шосейни гуми, но предварително загряти, за да се осигури нужното сцепление.

В случай че забележите от видеото въпросното Porsche Taycan Turbo S е без фарове. От Porsche обясняват липсата им, заради изискването на Guinness World Records да се използва нехомологиран автомобил. И от Porsche решили просто да махнат фаровете.

Новият рекорд за най-висока скорост на закрито е поставен на 18 ноември 2020 г., но едва сега Porsche разкрива постижението. С Taycan бяха постави няколко други рекорда, като например най-дългият дрифт, направен с електромобил.

А ето това са предишните два рекорда за най-висока скорост на закрито.

Много практичен и интересен!