Tesla Roadster ще лети, а Semi идва с внушителна батерия

  • Колата изглежда супер и без ракетите Колата изглежда супер и без ракетите

15 Feb 2021

След като Tesla закри PR отдела си, информацията за компанията идва по всевъзможни канали, преимуществено свързани с профилите на Илон Мъск в социалните мрежи или неговите интервюта. В последния подкаст на Джо Роугън Мъск разкри любопитни детайли около бъдещите продукти на компанията от Силициевата долина. Някои от тях звучат доста смело (второто поколение Tesla Roadster ще е летяща кола), докато други са съвсем реални – например, че серийната версия на Cybertruck ще е с 3% по-малка от прототипа.

Второто поколение Roadster се разработва от няколко години и не за първи път чуваме, че ще има пакет SpaceX, макар за първи път да става въпрос за летене. Вероятно въпросната опция ще се появи доста след реалното представяне на серийната версия и по всяка вероятност няма да бъде нещо, което всеки ще може да активира на магистралата. Мъск говори за някакъв тип ракетно задвижване, но подробностите не са ясни. Досега се смяташе, че то ще помага за ускорението и максималната скорост, за първи път чуваме, че става въпрос за летене. Преди повече от година беше съобщено, че новият Roadster ще има внушителна батерия от 200 кВтч, осигуряваща пробег от 1000 км, а трите електромотора на колата ще осигуряват 10 000 Нм, достатъчни за ускорение до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди и максимална скорост над 400 км/ч. Предстои да видим какво от това ще се пренесе в реалността.

Една от любопитните подробности, съобщени от Мъск, е свързана с влекача на Tesla. В базовата си версия той ще се задвижва от внушителна 500-киловатчасова батерия, достатъчна за около 500 км с едно зареждане. На по-късен етап ще се появят варианти с по-големи батерии, може би дори до 1000 кВтч, които ще осигуряват пробег от около 1000 км. Влекачът ще използва новия тип батерии 4680, които ще се правят в завода на Tesla край Берлин. Американската компания се надява да започне производството на Semi в края на тази година и да направи поне 2500 екземпляра преди края на декември.

 

Първородната Godzilla!