Забрана за коли и мотори на пистата до Сапарева баня!

  • Снимка: Иван Монев Снимка: Иван Монев
  • Снимка: Силвия Дамянова Снимка: Силвия Дамянова
  • Снимка: Силвия Дамянова Снимка: Силвия Дамянова

22 Feb 2021

Този уикенд летище „Крайници“ до Сапарева баня осъмна със знаци, забраняващи преминаването на моторни превозни средства през пистата. Табелите с надпис Летателна площадка официално слагат край на свободното ползване на трасето от всички авто и мото ентусиасти.

Самата писта от две години е частна собственост и до миналия уикенд всеки желаещ да кара на летището можеше да го направи. Кой с разрешение на общината в Дупница, кой без. Отсега нататък навлизането на моторни превозни средства на трасето се третира като нарушение на забраната. Полицията също се намесва ако нарушителите пренебрегнат табелите, указващи територията на летателната площадка.

Снимка: Силвия Дамянова

Пистата до Сапарева баня е едно от най-използваните през последните десетилетия места в България за тестване на автомобили, дрифт, стънт, драг и провеждане на авто и мото събития.

Снимка: Силвия Дамянова

Засега не се знае дали летището ще може да се ползва под някаква платена форма за автомобили и мотоциклети. Или ще остане достъпно единствено за излитане и кацане на летателна техника.

По време на социализма летище „Крайници“ е използвано от българската изтребителна авиация. Пистата е една от най-дългите в страната - 2,45 км. Бившият военен комплекс се намира на 10 км от Дупница и на около 60 км от София.

Снимки: Иван Монев / Силвия Дамянова

Първото Revuelto в България!