Енергийната криза в Тексас е довела до цени от близо 1000 долара, за да заредите електромобил

  • Седем снимки от скования от студ южен американски щат Седем снимки от скования от студ южен американски щат

24 Feb 2021

Неочакваният студ в Тексас, отнел живота на десетки, и довел до енергийна, водна и хранителна криза, се е отразила в плашещо увеличение на цената на тока. Близо четири милиона жители на щатите Тексас, Мисисипи, Луизиана, Кентъки и Западна Вирджиния останаха без ток за няколко дни по време на зимната буря, което доведе до безпрецедентно много измръзнали, но проблемът в Тексас беше най-голям.

Причината за кризата с тока се корени във факта, че Тексас е единственият щат в континенталната част на САЩ, който има изолирана и независима електропреносна система. Това е попречило на получаването на ток от съседните мрежи.

NBC съобщава, че токът е поскъпнал дотолкова, че някои домакинства са получили сметки от по над 10 хил. долара. Цената на киловатчас е скочила със 17900% от 5 цента до абсурдните 9 долара.

Това означава, че зареждането на електромобил се е превърнало в опасно скъпо занимание. Nissan Leaf (40 кВтч) е можел да бъде зареден срещу 360 долара, а коли с по-голяма батерия като Tesla Model S можело да струват до 900 долара за пълно зареждане на батерията. 

Очаквано това доведе до много критики към мрежата в Тексас, която в голяма степен зависи от слънчева и вятърна енергия. 

 

Много практичен и интересен!