Задължитетелен еко стикер за леки коли от 12 юли


06 Mar 2021

Всички леки автомобили в България трябва да получат стикер с чип, съдържащ информация за екологична група. Той ще бъде поставян на предното стъкло при преминаване на годишен технически преглед. Еко категориите са 5, като в най-високата попадат единствено електромобили и заводски хибриди.

На 18 февруари българският парламент единодушно прие нвоите промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Това даде право на общините да въведат зони с ниски емисии на въглероден диоксид и да ограничат движението на коли, които замърсяват въздуха над определни норми. От 12 юли всеки лек автомобил у нас трябва да бъде с еко стикер, който няма общо с познатите ни евро категории, давани от самите производители.

Чрез измерване на отделяните газове ще се определя в коя от категориите попада проверявания автомобил. Това трябва да оскъпи техническия преглед с около 5 лв.

Целта на еко стикерите е при мръсен въздух в големите населени места да има ограничения за движението на по-замърсяващите автомобили. Решението за това ограничение ще бъде взимано от общинските кметове. Предстои зоните, в които ще важат новите ограничения да бъдат определени от кметствата. Във въпросните зони ще бъдат инсталирани камери, разчитащи информацията в чипа на стикера. Размерът на глобите за нарушителите ще бъде определен от всяка една община.

До 12 юли всички леки автомобили у нас трябва да бъдат с такъв еко стикер, залепен на предното стъкло зад огледалото за обратно виждане. За колите, на които им предстои ГТП след тази дата, трябва да преминат през пунктовете единствено за замерване, определяне на еко категорията и поставяне на задължителния стикер.

Лукс от Китай!