Новата кола за сигурност във Формула 1 е зелена! И не е Mercedes!

  • Разгледайте новите коли за сигурност на Aston и Mercedes в галерията! Разгледайте новите коли за сигурност на Aston и Mercedes в галерията!

08 Mar 2021

Пред вас е един много специален Aston Vantage – новата служебна кола на Бернд Мейлендер, единственият пилот в света, който си позволява да се движи бавно пред Люис Хамилтън без да получава сини флагове за това. Както беше обявено през миналата година, Aston Martin ще осигурява колата за сигурността в някои състезания през новия сезон, докато Mercedes-AMG GT R все пак ще се използва в останалите. 

Както се сещате, маркетинговият трик е свързан със завръщането на Aston Martin във Формула 1. Макар зелената кола за сигурност да е Aston, то промени по двигателя всъщност няма, защото британското купе се задвижва от 4-литров турбо V8 на AMG. Двигателят по същество е същият като в серийния Vantage, но с увеличени до 535 к.с. мощност и 685 Нм въртящ момент. Трансмисията също е пипната, за да бъде по-директна и да позволи на Майлендър да бави колоната по-малко…

В сравнение със заводския Vantage е работено доста по аеродинамиката. Това включва повече притискане на предния мост (с 60 кг повече спрямо стандартния Vantage), благодарение на новия аеро пакет. Окачването също е преработено, все пак вече задачата му няма да бъде да осигурява комфорта, очакван от едно GT купе, а да озаптява най-бързите пилоти на планетата.

Състезателни седалки заменят комфортните кожени кресла на стандартния Vantage, защото – това е неизбежно – този Vantage ще бъде управляван на границите на възможното.

И това не е всичко. Освен нова кола за сигурност, Aston ще осигури също нова медицинска кола. Поради липса на подходящо комби в портфолиото си, британската компания е предоставила за целта кросоувъра DBX, задвижван отново от 4-литровия V8 на AMG, тук с 550 к.с. и 700 Нм. За да се побере цялото необходимо оборудване (пожарогасители, медицински джаджи, дефибрилатори и т.н.) централната задна седалка е пожертвана.

За първи път новите Aston Martin-и ще бдят на пистата тази седмица в предсезонните тестове, а официалният им състезателен дебют ще е на 28 март в Бахрейн, когато започва новият сезон във Формула 1.

 

Новини има и при колата за сигурност и медицинската кола на Mercedes, макар и само в цвета. Тази година те ще бъдат червени, вдъхновени от легендарния състезателен Mercedes Rote Sau 300 SEL 6.3.

Първородната Godzilla!