Кога ще успеят да освободят заседналия кораб в Суецкия канал?

  • Заседналият кораб е дълъг 400 метра и широк 59 Заседналият кораб е дълъг 400 метра и широк 59

26 Mar 2021

Вместо за ден-два, изглежда проблемът със заседналия в Суецкия канал кораб Ever Given може да отнеме седмици за разрешаване. CNN съобщава, че по последни данни от днес (26 март), екипите, работещи по преместването му, са изчислили, че трябва да се изкопаят 20 хил. кубически метра пясък, за да може огромният контейнеровоз да бъде освободен.

400-метровият гигант заседна в канала по време на лошо време със скорост на вятъра от 40 възела (75 км/ч) и намалена видимост заради пясъчна буря.

Корабът с широчина от 59 метра блокира един от най-важните водни пътища в света. От няколко дни девет кораба влекачи, подпомогнати от багери на сушата и във водата, не успяват да преместят тежащия 224 хиляди тона кораб.

 

Багерите трябва да стигнат дълбочина от 12 до 16 метра, за да позволят на Ever Given отново да заплава.

Едновременно японски и нидерландски екипи се опитват да намерят решение на проблема. Смята се, че през Суецкия канал преминава 12% от световния търговски поток, което се равнява на около 10 млрд. долара дневно. Всеки ден през канала минават над 50 кораба. Близо 160 големи контейнеровози и танкери чакат на опашка освобождаването на пътя. Някои от тях директно се препращат по обходния маршрут, който обикаля Африка от юг, но това увеличава пътуването с около 12 дни.

Само в следващите два дни поне още 100 кораба ще се присъединят към чакащите за преминаване. Задържането им ще се отрази чувствително на доставките от Китай и цяла Азия към Европа. Ще бъдат засегнати почти всички индустрии.

Разбира се, това не е първият случай, в който каналът е затворен. Откритият през 1869 г. канал е затворен през 1956-57 заради Суецката криза, а от 1967 до 1975 е затворен заради арабско-израелския спор.

През последните години широчината му беше разширявана многократно, но – както стана ясно – явно не достатъчно.

 

Първородната Godzilla!