Освободиха Суецкия канал след шест дни!

  • Дейностите по преместването му ще продължат през целия ден Дейностите по преместването му ще продължат през целия ден

29 Mar 2021

400-метровият контейнеровоз Ever Given отново е в движение, след като шест дни бе заседнал в Суецкия канал. Операцията по освобождаването му отне шест дни, като в нито един момент не беше ясно кога тежащият 225 000 тона гигант ще помръдне.

 

 

Управлението на Суецкия канал посочи, че процесът по отблокирането на контейнеровоза ще продължи през целия ден, подпомогнат от по-високите приливи. Курсът на кораба е коригиран с приблизително 80%, след като под него са били изгребани около 27 000 кубически метра пясък. Ever Given ще премине през предварителни проверки преди да бъде преместен, така че все още няма официална информация кога каналът ще бъде отворен за останалите кораби.

400-метровият съд, който тежи 225 000 тона, заседна във вторник сутринта насред силни ветрове и пясъчна буря, която влошаваше видимостта.

 

Новината за освобождаването все още не е официално потвърдена, но всички големи световни медии съобщават, че от около 5:30 сутринта българско време корабът вече прави маневри за излизане от трудното си положение напряко на канала. 

Не е ясно колко дни ще са необходими, за да преминат чакащите на котва няколкостотин кораба, като се има предвид, че при рутинна работа през канала минават по около 50 кораба на ден.

Новината повлия на цените на петрола, като от тази сутрин той поевтиня с близо долар за барел.

Лукс от Китай!