Humble Motors One е електрически SUV, който ще се захранва само от слънцето

  • Галерия с 6 снимки. Галерия с 6 снимки.

30 Mar 2021

„Humble е технологична компания, която разработва соларни превозни средства. Основани сме през 2020-та година от ветерани на индустрията, като дизайнер от Формула 1, инженер-физик, които е бил шеф на отдела по разработка на горивни клетки във Ford и технологичен предприемач.“

С тази визитка посреща главната страница на humblemotors.com, което е супер, предвид непознатостта и новостта на автомобилната/технологичната компания. А малко по-надолу обясняват какви са разликите между тях и останалите автомобилни марки.

„Нашата компания е предприела голяма мисия: истински чиста мобилност за всички. Светът има спешна нужда от устойчива мобилност. Затова Humble развива и изобретява технологии за увеличаване на ефективността на соларните клетки, интегрира фотоволтаични панели в покрива и страните, за да създаде автомобил функциониращ на слънчева енергия.“

В сайта обаче все още няма никаква техническа информация за първия им проект Humble Motors One. Има обаче форма за предварителни заявки с вноска 300 долара и обещан срок за първи доставки през 2025-та. Стискаме палци на новата фирма, макар че сме малко скептични. Идеята за соларен електромобил не е нова и си спомнете за съвместната разработка на Koenigsegg и швейцарците NLV Solar от 2009-та година – проектът Quant.

Той обещаваше 512 к.с., 715 Нм, 0-100 км/ч за 5,2 секунди и максимална скорост от 275 км/ч. И място за 4 човека, като само последното виждаме днес в прекрасната Gimera, която обаче не електрическа. Как ви се струват първите изображения на соларното SUV на Humble Motors? Мислите ли, че е възможно електромобил да се храни ефективно само от слънцето?

Лукс от Китай!