В облаците с българските щурмовици Су-25 (Галерия)

  • Галерия от 25 снимки с българските Су-25 Галерия от 25 снимки с българските Су-25

02 Apr 2021

Фотография: Димитър Алексов 

Знаете, че „Движението е в кръвта ни“ и затова, при всяка добра възможност ви представяме не само автомобили и мотори, а и велосипеди, яхти, ракети... и самолети! Благодарение на нашия приятел, фотографът Димитър Алексов и на авио сайта AviationListOnline.com, получихме уникалната възможност за пряк достъп до българската бойна авиация в авиобаза „Безмер“. Съвсем наскоро на 70-годишното военно летище до Ямбол пристигнаха всички напълно модернизирани български щурмовици Су-25. Осем самолета вече са напълно подготвени да продължат своите бойни дежурства, тренировки и учения.

В момента програмата на пилотите от авибаза „Безмер“ е изключително натоварена. Възстановява се подготовката на летците, които в последните месеци останаха на земята, заради модернизацията на Су-25 в Беларус. В същото време обучението на младите пилоти вече е подновено. Тренировките включват регулярни полети по зададен маршрут, прихващане на наземни цели и стрелба по тях. Очаква се цяло лято да има учения съвместно с други страни-членки на НАТО.

След капитално-възстановителния ремонт на Су-25 българските самолети са напълно съвместими с всички останали ВВС на НАТО. С модернизацията в Беларус осемте броя Су-25 имат удължен живот с 8 години или 800 летателни часа на планера и 500 часа за реактивните двигатели.

В момента модернизираните машини са със най-съвременна авионика, сателитна навигация, компютъризирани оръжейни системи, оръжия с прецизно насочване и възможност за провеждане на мисии във всякакви метеорологични условия през деня и нощта.  

Новият дигитален камуфлаж е съобразен с природата у нас, така че да осигурява максимална визуална защита от противника. Добавени са нови опции за въоръжение, сред които ново поколение управляеми ракети въздух-въздух и въздух-земя, а също така и насочваеми авиационни бомби. Самолетът вече може да бомбопуска по цел, която не е видима за пилота. Това може да стане на височина до 5000 метра, което преди модернизацията не е било възможно.

Су-25 е на въоръжение в Военовъздушните сили на България от 1988 г., когато армията ни получава 40 броя. Щурмовикът е с два реактивни двигателя и брониран корпус. Това е основният самолет за поддръжка на сухопътните войски и флота. Поради това е проектиран да може да лети на изключително ниска надморска височина. Говорим за няколко метра височина при максимална скорост от 975 км/ч. Под крилата му може да бъдат монтирани разли оръжейни системи – управляваени и неуправляеми ракети, картечници, 500-килограмова бомба, както и допълнителни резервоари за гориво.

Разгледайте и останалите снимки в галерията най-горе.

Първородната Godzilla!