Ще има ли България програма за бонуси при покупка на нови коли!?


02 Apr 2021

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) предлага въвеждане на система за скрапинг на стари автомобили и бонус при покупка на нови. Програмата включва също така стимули за покупка на електромобили. Асоциацията дава за пример Румъния, в която тази програма работи успешно вече над десет години, а бюджетът ѝ за 2021 е увеличен с 15% спрямо този за 2020 г. В северната ни съседка собствениците на стари автомобили получават 1500 евро при връщане на кола за скрап и внушителните 10 хил. евро при покупката на нов електромобил. Бонусът при покупка на плъгин хибрид също е сериозен – 4500 евро.

ААП предлага създаването на подобна програма в България от миналата година. Според информацията на асоциацията подобни програми в Западна Европа са подобрили значително възрастта и състоянието на автопарка, което се отразява в намаляването на броя пътни произшествия. Екологичното отражение също не е без значение.

Предложението на ААП за първата година на програмата в България е да се осигури държавен бюджет от 50 млн. лв., които да се разпределят така: при връщане на кола, която е на поне 15 години, собственикът ѝ да получава 10 хил. лв. за покупка на електромобил, 7500 лв. за покупка на плъгин хибрид и 5000 лв. при покупка на бензинов/дизелов модел, който отговаря на изискванията Евро VI d. По този начин биха могли да се сменят около 9000 стари автомобила, изчисляват от ААП.

 

Първородната Godzilla!