Hyundai Kona N идва с 280 коня и 8-степенен автоматик


07 Apr 2021

Hyundai разкри още подробности за новата най-бърза Kona N. Спортният вариант, който носи първата буква на пистата “Нюрбургринг”, ще се задвижва от 2-литров четирицилиндров мотор с 280 к.с., които ще стигат до колелата през 8-степенна трансмисия с двоен съединител.

Трансмисията е преработена спрямо стандартния 8-степенен автоматик на Hyundai, като е подсилена, за да издържа на по-големия въртящ момент. Смяната на предавките също се случва по-бързо. Това е същата кутия, която Hyundai слага на i30 N, и която в Корея и Северна Америка се поставя на Veloster N. 

 

Тя включва три нови режима. Първият е специален режим N Grin Shift, който се включва с бутон на волана и е активен за максимум 20 секунди, в които двигателят и скоростната кутия са настроени за максимална агресия. На таблото се отброяват 20-те секунди до изчерпването на “бууста” на системата. Този режим е подходящ при изпреварване на шосе или писта. След 40 секунди може да го активирате отново!

Друг режим е N Power Shift, който се включва автоматично, когато педалът на газта е натиснат до дъно. При този режим смяната на предавките става възможно най-бързо.

Третият нов режим се казва N Track Sense Shift. Той е предвиден за пистово каране и оптимизира адаптивното превключване на предавките.

Освен тези специални режими скоростната кутия и двигателят разполагат и с по-обичайните Normal, Eco, Sport, N и Custom. Обичайният ръчен режим за превключване също е наличен.

Тест пилотите на Hyundai са навъртели общо 1350 обиколки на “Ринга”, докато изберат най-прецизните настройки на скоростната кутия. Това включва около 10 хил. км в мокри условия, за да се симулира тежко натоварване на скоростната кутия при хлъзгав асфалт.

 

Първородната Godzilla!