Това е най-новата италианска суперкола

  • Галерия от 3 изображения на FV Frangivento Sorpasso Stradale Галерия от 3 изображения на FV Frangivento Sorpasso Stradale

08 Apr 2021

В наши дни появата на нова марка за ексклузивни автомобили е често срещано събития. Но тази тук идва от родината на Ferrari, Lamborghini и Maserati. И ще й обърнем внимание.

Поразровихме се из италианските архиви и се оказа, че в момента има 22 работещи компании за спортни, състезателни или суперавтомобили, без да включваме сред тях големите играчи, споменати по-горе.

Една от тези италиански марки е FV Frangivento, които се появяват на бял свят през 2019 г. в Торино. А днес ще ви запознаем с първият им суперкар, кръстен Sorpasso.

Съоснователят в тази компания и арт директор Джорджо Пироло казва, че Sorpasso е вдъхновен от автомобили като Ferrari Dino и Lamborghini Miura. Може много да спорим с неговото сравнение, познавайки споменатите две италиански икони. Но ще се направим, че не сме го разбрали правилно.

Новороденото Sorpasso ще бъде лансирано в две различни версии, известни като Stradale и GTXX. И двете ще са с V10 двигател и задвижване на четирите колела. Но при Stradale (колата от изображенията тук) моторът ще бъде атмосферен с 610 к.с., докато GTXX ще бъде с компресор и над 800 к.с. По-спортната модификация получава аеродинамичен бодикит в стила на GT3 автомобилите, но ще бъде напълно легелна за каране по обществените пътища.

Теглото и на двете версии Sorpasso е около 1300 кг, благодарение на карбоновата конструкция на модела. GTXX ускорява от 0-100 км/ч за 2,9 секунди и достига 344 км/ч.

Първите поръчани автомобили ще бъдат готови в края на юли, като не е изненада, че доставките ще тръгнат първо към Монако и Обединените арабски емирства.

От FV Frangivento обещават, че всяка поръчка може да бъде изпълнена и доставена в срок от 150 дни. Компанията работи с доставчици като Brembo, Sparco, OZ и Pirelli, така че колите трябва да получат висококачествени компоненти.

Все още нямаме снимки на интериора, нито на GTXX версията. Но все пак, харесва ли ви тази италианска суперкола? И виждате ли нещо от Miura и Dino в нея?

Много практичен и интересен!