Камерите на тол системата ще снимат за скорост!?


19 Apr 2021

В парламента е внесен законопроект, който предвижда камерите на тол системата да започнат да снимат и за превишена скорост, съобщава Дневник. Идеята е на “Демократична България”, като според нея близо 300-те камери на тол системата могат да се използват, за да се обособят нови зони за отчитане на средна скорост в определен участък. Това е способ, който се прилага масово в Западна Европа и се смята за много по-ефективен за превенцията на катастрофи, свързани с висока скорост, понеже изисква поддържане на определена средна скорост за конкретно разстояние, а не само в зоната на камерата. С метода на секторния контрол се избягва проблемът, който масово наблюдаваме у нас от определен тип шофьори – рязко намаляване на скоростта преди камера и след нея агресивно ускорение отново до скорости над позволените.

В момента камерите на тол системата се използват само за следене на винетките и платените тол такси, както и за следене на товара на камионите.

За да бъде законно измерването на средна скорост, обаче, камерите на тол системата трябва да се сертифицират от Института по метрология. Ще се наложат и законови промени, така че не очаквайте промяната от утре.

У нас камери за средна скорост работят на едва две места: в тунела “Големо Бучино” на магистрала “Струма” (третия, ако се пътува от София към Перник), както и на пътя Пловдив - Карлово.

Депутатите ще разгледат и предложение за отпадане на синия талон към шофьорската книжка. Според подалите предложението, той е напълно излишен, при положение, че в страната има централизиран регистър за извършените нарушения.

 

Първородната Godzilla!