Край на помпите в такситата, въвеждат GPS система. Връщат споделените услуги!?


21 Apr 2021

Нови промени в Закона за автомобилните превози предизвикаха сериозна реакция сред представителите на таксиметровия бранш. Промените, внесени за разглеждане в парламента от “Демократична България”, са насочени в две посоки. Първата е измерване на разстоянието, изминато от такситата, с GPS. Това би сложило край или поне би затруднило измами от типа “помпа” за надуване на сметката, използвани от недобросъвестни водачи. Второто предложение е за връщане на услугите за споделен превоз от типа Uber, които бяха забранени у нас през 2015.

Очаквано и двете идеи получиха сериозен отзвук, като таксиметровите компании държат услугите за споделен превоз да имат ясно определени тарифи, както и означение на колата – например с табела “такси”. По форумите се дискутират и големият брой изисквания към шофьорите на таксита, които не важаха за шофьори на Uber, докато услугата беше активна – например за специален лиценз, психотест, както и стикери за контрол от ДАИ и КАТ.

Предложенията за законодателни промени предвиждат услугите за споделено ползване да са ясно разграничими от конвенционалните таксита на външен вид. Освен това колите на услуги като Uber няма да могат да се “хващат” на улицата, а само през мобилно приложение.

“24 часа” съобщава, че организацията “Съюзени таксиджии в България” дори заплашва с протест, ако предложението за промени в закона не бъде оттеглено.

 

Първородната Godzilla!