Kona N е тук с 290 коня и предно предаване

  • 11 снимки на бързата Kona N 11 снимки на бързата Kona N

27 Apr 2021

Hyundai вдигна покривалото от дългоочакваната Kona N – най-бързата версия на компактния кросоувър. Тя е третият европейски модел от серията N на марката, като допълва i20 N и i30 N. Разработван и тестван е в центъра на компанията на “Нюрбургринг”, което обещава агресивно поведение и справяне с камъните в бъбреците.

 

Kona N се задвижва от 2-литров 4-цилиндров двигател с 280 к.с. и 392 Нм, като в рамките на 20 секунди режимът N Grin Shift може да отключи допълнителни 10 коня, например при нужда от по-агресивно изпреварване. Скоростната кутия е 8-степенна с два съединителя. Ускорението до 100 км/ч се случва за 5,5 секунди (колата е само с предно), стига да активирате режима Launch Control. Максималната скорост достига 240 км/ч.

 

Kona N идва с цял куп N функции, например споменатия N Grin Shift, който може да се включи на всеки 60 секунди и осигурява 20 секунди върхова мощност. N Power Shift пък е система, която се включва автоматично при бързо ускорение и увеличава въртящия момент. Друга готина играчка се казва N Track Sense Shift, която сваля времето за смяна на предавките при спортно пилотиране, ако решите да изведете своята Kona на писта.

Отделът N на Hyundai е монтирал нови 19-инчови джанти, подсилена спирачна система и електронен диференциал с ограничено приплъзване.

Както виждате, промените са се отразили и на външността, като Kona N идва с нова доста по-готина предна решетка и червени акценти по бронята, праговете и върху спирачните апарати.

Моделът ще се предлага в разнообразни цветове, включително синьото Sonic Blue, което Hyundai използва и за другите си N-ки.

Интериорът също е получил спортни акценти, както и съвсем нов волан. 10-инчовият дисплей пък се е сдобил с функции като карти на писти и хронометър, за да следите времената си за обиколка.

Първородната Godzilla!