Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ разследва VW за “шегата” Voltswagen


30 Apr 2021

Американската Комисия по ценните книжа и борсите разследва първоаприлската шега на Volkswagen Америка, която обърка целия автомобилен свят.

Вероятно си спомняте за нелепата ситуация. Скандалът започна като прес съобщение от VW Америка на 29 март, в което се казваше, че компанията вече ще се казва Voltswagen, за да наблегне на електрическата си офанзива. Предвид датата, мнозина решиха, че става въпрос за подранила първоаприлска шега. Впоследствие обаче VW пусна цялото прессъобщение, в което съобщи, че действително сменя името си и това не е шега. Накрая се появи и трето съобщение, което вече призна за първоаприлската шега. Новината междувременно беше отразена от всички големи автомобилни и не само медии, включително BBC, CNN и Reuters.

 

Проблемът е, че една толкова голяма новина води до неминуема промяна в цената на акциите, което при гигант като VW Group може да се изразява в стотици милиони долари в рамките на часове.

Информацията за започналото разследване идва от германския Der Spiegel. Какъвто и да е изходът от разследването, новината не е добра за VW Group, който все още се възстановява от Дизелгейт –  друга “шега”, свързана с измами при измерването на емисиите с дизеловите двигатели.

 

 

Първородната Godzilla!