Бихте ли плащали 14 лв./час за автономна кола!?


05 May 2021

Технологиите, които ще превърнат колите ни в автономни, са скъпи. Освен това очевидно не всички искаме компютърът да изземе изцяло функциите на шофьора. Оказва се, че автономните функции може би няма да са толкова черен дявол, за колкото някои ги смятат. В интервю за TopGear шефът на продажбите и маркетинга на VW Клаус Целмер разкрива различна гледна точка.

Според него е възможно в бъдеще услуги като автономното движение да се отключват и плащат само в ситуациите, в които имаме нужда от тях. Колата винаги ще е свързана към интернет, ще има на борда си всичко налично за автономно движение, но защо да плащате за него през цялото време? Идеята на VW е да предлага абонамент за подобни услуги. Например срещу няколко евро отключвате по-голям обем на батерията, в случай че ви предстои дълго пътуване. Или пък активирате автономно движение само за няколко часа, в които ще пътувате до морето… За да може да поспите спокойно по време на пътя… 

 

Звучи екстравагантно, но зад идеята се крие логика, както за купувача, така и за производителя. От една страна колата ще е по-евтина, защото софтуерно ще бъдат заключени опции като автономно движение, по-бързо зареждане или висока максимална скорост. Имате нужда от тях? Плащате, както плащате за филм или игра на Netflix или PlayStation. Всъщност дори сега компании като Tesla предлагат подобни функции – например софтуерно ограничена батерия, чийто капацитет последствие клиентите могат да увеличат, като си доплатят.

Според VW има реален шанс тези функции по поръчка да се превърнат в следващото голямо нещо в автомобилната индустрия. Компанията дори е изчислила приблизителна стойност за отключването на автономната функция в колата – 7 евро на час.

Какво мислите!?

 

Много практичен и интересен!