Топ 5 измами при купуване на употребяван автомобил


08 май 2021

Има толкова много автомобили и щом става въпрос за закупуването на поддържан такъв в перфектно състояние, тази задача често може да причини сериозно главоболие. Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите не могат лесно да установят повечето известни измами с употребяваните коли. Една част от автомобилите втора ръка могат да изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ това може да се окаже, че не е съвсем така. Нерядко това води до неочаквани и дори непоносими сметки за ремонти, както сега, така и в бъдеще.

Платформата за проверка на историята на употребявани автомобили carVertical направи проучване за най-честите измами с коли втора ръка. То анализира периода април 2020 и април 2021 г. и обхваща над 1 милион доклада за автомобили с регистрирана история от национални и частни регистри, застрахователни компании, база данни за крадени коли и други източници. Използвани са данни от Хърватия, Чехия, България, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Белгия, Беларус, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Словакия, Словения и Швеция.

Ето и кои са най-честите измами, за които трябва да внимавате при покупката на кола втора употреба:

1. Колата е повредена

С нарастване гъстотата на населението в градовете, възможността водачите  да станат участници в пътен инцидент става все по-голяма. Проучването разкрива, че 31% от всички проверени автомобили чрез платформата са претърпели щети.

Когато избирате превозно средство е препоръчително да проверите дали всички пролуки между отделните детайли на купето са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти. Някои измамници опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-подробно да инспектират автомобила.

2. Променен километраж

Според проучването всяка шеста кола (16,7%) е с променен пробег. Измамите с километража са изключително често срещани сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания. Дизеловите возила са тези, които по-често биват манипулирани в пробега.

„Превъртането“ на километража е евтина процедура на черния пазар, която пък от своя страна може да увеличи стойността на един екземпляр с 25% или повече, особено при по-популярните модели.

Колите с манимулиран километраж могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено, дори самата амортизация на даден автомобил говори сама по себе си. Ако седалките, воланът или скоростният лост са износени, но  стойността на километража показва ниска стойност, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросния екземпляр и да потърси друг.

3. Автомобилът е краден

Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване сред измамите на вторичния пазар. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца carVertical идентифицира няколко стотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.

4. Колата е била такси или е отдавана под наем

Някои водачи не са на ясно с факта, че преди време техните превозни средства са били таксита или са давани под наем. Шофьорите на такси обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си по градските пътища. Такситата и колите под наем често се амортизират по-бързо, а също така в повечето случаи са и по-зле поддържани.

През предходната година са идентифицирани около 2000 автомобила, които са били таксита или са били рент-а-кар. Понякога могат да се познаят и по други белези, например боята, но не всички таксита са жълти, а и колата може да е пребоядисана в свеж или друг цвят.

Докладите за история предлагат най-доброто решение за избягването на такива превозни средства.

5. Цената на автомобила е твърде ниска

Купувачите на коли втора ръка трябва също така да избягват екземпляри с подозрително ниски цени, въпреки, че за мнозина изкушението е особено голямо. Ако сумата е твърде добра, за да е истина, бъдещите собственици трябва да инспектират подробно, сравнявайки цената на избрания екземпляр с тази на подобни автомобили. Понякога такива коли са внесени от чужбина, манипулирани са или имат скрити дефекти, създавайки илюзията за неустоимо предложение. В повечето случаи за купувачите би било по-добре да се откажат, като потърсят своята кола другаде. Все пак, ниската цена не винаги означава измама. В някои случаи хората са принудени бързо да продадат колата си поради редица лични причини. Въпреки това в много случаи ниската цена на даден автомобил може да бъде достатъчно добра причина да се провери историята й онлайн. Това може да разкрие защо търсената за нея сума е толкова малка.

Коментирай

Sending ...