Новата летяща Honda струва 8,65 млн. лв. (Видео)

  • Галерия от 5 снимки на HondaJet Elite S Галерия от 5 снимки на HondaJet Elite S

27 May 2021

Honda Aircraft Company показа най-новия си модел, който е с увеличен обсег на полета, излита с по-тежък товар и е с усъвършенствана авионика. Представяме ви HondaJet Elite S – летящият Accord в небето.

Първият Elite е показан през май 2018 г. и досега са произведени над 170 самолета, действащи по целия свят. Още тогава моделът впечатлява с късата дължина за излитане от само 1064 м, което е по-кратко от необходимото разстояние за вдигане във въздуха на Cessna Citation M2.

S версията на Elite получава значителни подобрения. Дизайнът е базиран на HondaJet, поддържайки конфигурацията Over-The-Wing Engine Mount (OTWEM), т.е. двигателите са изнесени над самите крила. Това позволява да се сведе до минимум аеродинамичната ударна вълна, като се увеличава максималната скорост на реактивната струя. Носът и фюзежалът също запазват своята форма.

По отношение на дизайна са добавени три нови цветови схеми, носещи имената Gun Metal, Lux Gold и Deep Sea Blue. На тях има червено лого с буквата S. Разбира се клиентите могат да персонализират допълнително екстериора в зависимост от избрания цвят.

HondaJet Elite S е с увеличено с 91 кг максимално тегло при излитане. Полетното разстояние също нараства с до 222 км, като моделът може да измине до 2661 км с едно презареждане. Добавени са подобрения по авиониката и системите за безопасност. Ако самолетът се отклони от безопасния курс на полета, системите ще предоставят на пилота автоматизирано връщане към първоначално зададения курс.

Теглото на HondaJet Elite S е 4300 кг, като самолетът може да поддържа крайцерска скорост от 782 км/ч, като тогава двигателите изгарят 260 кг гориво на час. При максимална скорост разходът нараства на 453 кг/час.

Авиониката е базирана на Garmin G3000, като стандартните гласови команди са заменени с текстови съобщения, за да се подобри яснотата и ефективността на комуникацията.

Според Honda усъвършенстваните системи намаляват натоварването на пилота, като същевременно увеличават безопасността при полети в специфични метеорологични условия.

Базовата цена на HondaJet Elite S започва от 5,4 млн. долара, което обърнато по днешния курс прави 8,65 млн. лв. Японската машина може да предложи място за шестима пътници и двама души екипаж.

Много практичен и интересен!