Български изтребител е паднал в Черно море. Издирват пилота! (обновена в 17:05)


09 Jun 2021

Текстът е допълнен в 17:05: "Спасителните и издирвателни операции в Черно море продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, и всички налични данни по отношение на температура на водата и течения, колкото и здрав да е човек, надеждите ни за намирането на майор Терзиев не са големи, независимо от това операцията продължава. Черната кутия на самолета все още не е намерена. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи операцията". Това са думите на служебния премиер Стефан Янев след инцидента с МиГ-29 в района на Шабла. Премиерът Янев каза, че издирването на черната кутия на изтребителя ще продължи и утре. Ще се търси от специализирана техника и специализирани водолазни екипи. Предполага се, че останките на самолета са на дълбочина около 70 метра.

Изтребител Миг-29 на Българските военновъздушни сили е изчезнал от радарите малко след полунощ на 9 юни по време на учение в открито море край Шабла, съобщава БНР, като цитира Министерството на отбраната. Пилотът е изпълнявал тренировъчна задача по време на тактическото учение “Шабла 21”. Връзката с него е загубена в 00:45 ч.

В учението участват български изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25 и хеликоптери.

Все още няма официално съобщена причина за инцидента, като усилията са концентрирани върху издирването на пилота.

Служебният министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към Шабла. Провеждането на тактическото учение “Шабла 21” е прекратено. 

 

Лукс от Китай!