Тази състезателна Alfa Romeo 155 TS може да бъде ваша

  • Галерия от 15 снимки на Alfa Romeo 155 TS Галерия от 15 снимки на Alfa Romeo 155 TS

15 Jun 2021

Емблематичната състезателна Alfa Romeo 155 е позната не само на феновете на марката. Италианският автомобил e разработен в няколко пистови модификации, които участват през първата половина на 90-те в германския шампионат DTM, италианския Superturismo, испанския туристически шампионат и британския BTCC.

В DTM състезателната Alfa Romeo 155 V6 TI се изправя срещу автомобили като BMW M3 E30 DTM и Mercedes-Benz W201 DTM, Opel Calibra DTM, а по-късно и срещу новото тогава състезателно BMW E36 DTM. В останалите шампионати се състезава и срещу колите на Ford, Volvo и Renault.

Червеният екземпляр от снимките тук е колата на бившия пилот от Формула 1 Габриеле Таркини. Италианецът се състезава в Британския туристически шампионат (BTCC) с 155 TS, като ще остане в спомените на феновете с една изключителна маневра на пистата „Донингтън Парк“, при която Alfa-та се изправя на две гуми, а Таркини майсторски запазва управлението и не позволява да я обърне в битка срещу BMW M3. Може да изгледате този момент във видеото долу.

С тази червена Alfa Romeo 155 TS Габриеле Таркини печели пилотската титла в BTCC през 1994 г. Колата е използвана за предсезонните тестове в началото на 1995 г., след което е реконструирана по оригиналните спецификации от Alfa Corse и подарена на Таркини, като ключовете му са връчени от италианската моторспорт легенда Джорджо Пианта. Ако последното име не ви говори нищо, ще ви кажем, че Джорджо е тест пилот на Fiat, подготвяйки Lancia 037 и Delta S4 за рали състезания, след което е избран за мениджър на състезателния отбор на Alfa Romeo.

Същата тази шампионска Alfa Romeo 155 TS, с номер на шаси 90080, е една от най-разпознаваемите коли от Британския туристически шампионат и една от най-известните в този клас изобщо. Колата е собственост на Таркини от самото си начало, но това скоро ще се промени.

Аукционната къща RM Sotheby's я продава на търг, като очаква за нея да бъдат платени между 300 000 и 400 000 евро.

Когато е използвана за състезания двигателят на тази червена Alfa Romeo 155 TS е напълно ребилдван на всеки 700 км от отбора на Alfa Corse. Заради правилата в BTCC моторът е 2,0-литров четирицилиндров, работещ до 9000 об/мин и генерира около 285 к.с.

Първородната Godzilla!