WMC250EV e ел. мотоциклет с двойно задвижване и 4 двигателя. Развива над 400 км/ч

  • Галерия с 22 кадъра. Галерия с 22 кадъра.

26 Jun 2021

Както виждате, WMC250EV е много по-различен от нормалните мотоциклети. А най-голямо впечатление прави… дупката по средата, която по-скоро е тунел, около които е изграден целия байк. Причината? Аеродинамиката, разбира се.

Технологичната идея е кръстена VDuct, а резултатът от нея е намаляване на въздушното съпротивление със… 70% спрямо на конвенционална моторетка от същия калибър. Седемдесет процента!

Подобен дизайн е възможен и заради електрическото задвижване, както и заради липсата на предна вилка. WMC250EV завива чрез инсталация в предната главина, която освен това е и задвижваща. Тя е свързана с два ел. мотора с мощност от по 20 кВт, а задната се върти от други два 30-киловатови мотора. Байкът е снабден и с инвертори, позволяващи рекуперация на енергията при спиране.

Батерията е литиево-йонна с капацитет 15 кВтч, а сумарната мощност на машината е 100 кВт, което означава 136 к.с. Масата пък е около 300 кг, въпреки използването предимно на карбон и алуминий. Но пък аерото е брутално, а имате и задвижване 2x2.

Чие дело е това чудо? Главният човек зад White Motorcycle Concepts се казва Робърт Уайт, който преди това е работил по LMP1 прототипите на Prodrive и McLaren F1, така че вероятно знае това-онова за машините и високите скорости.

Последните са приоритет на проекта с цел поставяне на световен рекорд за скорост при електрическите мотоциклети. Името на машината неслучайно съдържа ‘250’, това е целта в мили в час, което прави малко над 400 км/ч. Пилот е самият г-н Уайт, като досегашните му постижения са 245,1 мили в час или 394,45 км/ч. Плановете му са да разбие рекорда в следващите 12 месеца.

 

Много практичен и интересен!