Volkswagen също обяви дата за края на двигателя с вътрешно горене


29 Jun 2021

Volkswagen спира да продава модели с бензинови и дизелови двигатели от 2035 г. Решението засега се отнася единствено до Европа, като от тази дата нататък гигантът смята да предлага единствено електрически модели.

Новината идва от интервю на Клаус Целмер, шеф на продажбите на VW, който е заявил пред германския вестник München Merkur, че двигатели с вътрешно горене след 2035 ще се предлагат само на пазарите в Щатите и Китай. Точният цитат глади: “В Европа ще излезем от бизнеса с двигатели с вътрешно горене между 2033 и 2035, докато в Щатите и Китай – малко по-късно”. Целмер изтъква, че Южна Америка и Африка ще използват двигатели с фосилни горива доста по-дълго заради политическите и инфраструктурни условия.

 

Целмер очаква целият автопарк на VW да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. Това изказване засяга само марката VW, а не всички компании във VW Group.

2035 г. е посочвана от много производители като годината, в която ще спрат да продават модели с бензинови двигатели, тъй като ЕС се готви да забрани това точно от 2035 г.

Други марки, дори част от концерна VW, смятат, че преходът ще отнеме по-малко време. Например Audi не смята да представя нови бензинови модели в Европа след 2026 г., като до 2030 ще продава вече представени такива, но ще вади само нови електрички.

 

 

Лукс от Китай!