Tesla за 23 хил. евро идва през 2023


29 Jun 2021

Tesla ще атакува Европа с първия си компактен модел през 2023. Това не е новина, понеже Мъск обеща този модел още през 2020. Новината е, че се очаква колата да е по-евтина, но да предлага по-голям пробег от VW ID.3. Разбира се, всичко се опира на слухове, като този път първоизточникът им е Autocar. Според британското издание бейби Tesla-та ще използва новите батерии 4680, които са по-евтини за производство (около 107 долара/кВтч), но осигуряват по-голям пробег спрямо стандартните батерии.

Същото издание твърди, че най-малката Tesla ще осигурява около 400 км минимален пробег, което е повече от VW ID.3 в неговата базова версия (350 км). Топ версията на малката Tesla пък вероятно ще може да покрие около 560 км с едно зареждане, което е горе-долу същото, каквото VW обещава за ID.3 Pro S.

 

Очаква се базовата малка Tesla да се предлага в Европа на цени от около 23 хиляди евро. Тя ще се произвежда в завода в Берлин, заедно с Model 3 и Model Y, като засега не е ясно как ще се казва.

Новините звучат обещаващо, но нека не забравяме, че Tesla има богата история със закъснения за представяне на нови модели. Освен това компанията винаги досега първо е пускала за продажба по-скъпите версии и едва на втората или третата година предлага базовия модел.

Във всеки случай Tesla има сериозни амбиции за европейския пазар, така че бъдещият компактен модел се очаква с огромен интерес.

 

Лукс от Китай!