Защо е важно да сложим летни гуми


02 Jul 2021

В тези изключителни времена, гумите за Вашия автомобил може да изглеждат като малка грижа. Може да Ви се струва, че употребата на зимни гуми това лято е по-лесния вариант, отколкото да ги сменяте с летни. Имайте предвид обаче, че летните гуми са все толкова важна част от пътната безопасност и дори след глобална пандемия летните гуми в добро състояние значително ще увеличат шанса Ви да се придвижвате по-безопасно по летните пътища. Ето защо не е лошо да погледнете какво се търкаля под колата Ви.

5 причини поради които не бива да пренебрегвате гумите си това лято:

1. Летните гуми спират по-бързо на мокро

Модерните зимни гуми са разработени да се държат добре на сняг, лед и киша и умерено на дъжд, но когато става въпрос за напоени с дъжд улици през лятото, летните гуми са далеч по-добри. Разликата в спирачното разстояние между износена зимна гума и лятна гума в добро състояние на мокра настилка е над 12 метра при скорост от 80 км/ч*. Това е дължината на повече от два автомобила и е от голямо значение, когато спирате рязко, за да избегнете удар в препятствие на пътя.

2. Летните гуми предотвратяват аквапланинг

Аквапланингът е опасен феномен, при който гумата губи контакт с пътната настилка, когато твърде голямо количество вода застава между повърхността и протектора на гумата. Резултатът е неконтролируемо приплъзване, при което шофьорът не може да направи много, освен да се надява на добър развой на събитията. Зимните гуми са отлични за аквапланинг на киша, което е различен феномен, но не могат да се сравнят с летните гуми, когато се озоват в огромна водна маса. Докато лятната гума може да издържи на скорост над 80 км/ч на мокър път преди автомобилът да изпадне в състояние на аквапланинг, износена зимна гума ще излезе извън контрол при скорост от около 60 км/ч*.

3. Летните гуми правят шофирането по-комфортно и прецизно

Въпреки че могат да изглеждат много сходно на пръв поглед, летните и зимните гуми са фундаментално различни. При зимните гуми, всичко от дизайна на протектора до по-меката каучукова смес е разработена, за да направи шофирането по-безопасно в студено време. Не само, че не работят добре през лятото, но нагорещената настилка ще направи така, че те ще се износят по-бързо и ще загубят свойствата си за безопасност за следващия зимен сезон.

„Летните гуми от друга страна, са разработени, за да предоставят безопасност и комфорт при шофиране през лятото. Топлите градски улици и горещите магистрали, които са вредни за зимните гуми, са „естествена среда“ за летните гуми. Те ще предоставят лесно шофиране с прецизно управление и бърза реакция спрямо движенията на волана. Това прави шофирането не само по-комфортно, но и по-безопасно в ситуации, в които е нужно да правите резки маневри, за да избегнете нещо на пътя.“, коментира Мартин Дражик, продуктов мениджър за Европа в Nokian Tyres.

4. Състоянието и качеството на гумата са важни фактори за безопасност

„Когато става въпрос за смяна на гумите, поставянето на каквото и да е под колата не ви гарантира по-безопасно шофиране. Преди да сложите летните гуми е важно да проверите състоянието им. Ако имат дълбочина на протектора по-малко от 4 мм, ще е разумно да обмислите покупка на нов комплект, тъй като тези гуми вече не са безопасни на мокро. Проверката дали гумите ви имат еднакво ниво на износване, а също и за дупки и прорези е важно преди шофиране, не използвайте продукт, който изглежда повреден. Също така, гумите не трябва да се използват, ако са над 10 години, или ако не са използвани за период от повече от 6 години.“, казва Дражик.

Когато закупите качествена лятна гума за лятото и първокласна зимна гума за зимните месеци, ще получите оптимална безопасност за сравнително дълъг период от време.

5. Търговците на гуми са добре подготвени за обслужване на клиенти

Търговците на автомобилни гуми взимат нужните мерки, за да направят така, че клиентите могат да посетят магазините и гумаджийниците безопасно. Много вериги взимат допълнителни мерки за дезинфекция на магазините и осигуряват подходящо безопасно разстояние между персонала и клиентите. Също така запомнете, че много търговци на гуми имат онлайн магазини, където можете да запазите и дори да закупите продукти и услуги, както и да се свържете с персонала за въпроси и нужда от съдействие.

Източник: * Tekniikan Maailma 05/2019 (Скандинавски зимни гуми без шипове са използвани за конкретното проучване)

Прес съобщение на Nokian Tyres

Много практичен и интересен!