Официално: Bugatti се обединява с Rimac

  • Четири снимки на коли от една и съща компания Четири снимки на коли от една и съща компания

06 Jul 2021

След месеци на спекулации и слухове новината е официална: Bugatti и Rimac се обединяват, за да създадат най-впечатляващите коли на бъдещето. Новината беше официална потвърдена от Porsche. Porsche и Bugatti са част от VW Group, а участието в новия консорциум е следното: Rimac ще държи 55%, а Porsche – 45%. Припомняме, че Porsche всъщност притежава 24% от хърватския производител на електрически суперавтомобили.

Централата на Bugatti Rimac ще бъде в Загреб, Хърватия, но двете отделни марки ще запазят независимост, поне засега, като моделите на Bugatti ще продължат да се правят в Молсайм, Франция, а тези на Rimac – в Хърватия. На първо време Bugatti ще продължи да произвежда своя Chiron, а Rimac – представения наскоро Nevera. Porsche ще остане ключов партньор, но изпълнителен директор на Bugatti Rimac става основателят на хърватската компания Мате Римац.

Любопитна подробност е, че Hyundai, който досега имаше 12% дял в Rimac, сега практически притежава част от Bugatti Rimac.

Самият Мате Римац заяви, че до края на десетилетието ще има изцяло електрическо Bugatti, но че марката ще запази пословичните гигантски двигатели. Това обаче ще стане с цената на сериозна хибридизация с помощта на електромотори, така че да се изпълняват все по-строгите изисквания за вредни емисии.

 

Първородната Godzilla!