Кога VW ще изпревари Tesla при електромобилите!?


15 Jul 2021

Volkswagen има амбициозни планове за пълното електрифициране на гамата си. Тези планове започнаха да се оформят още в месеците след Дизелгейт през 2015, но реално дават плодове едва сега. VW се надява до 2025 да е производител на електромобили номер 1 в света. Короната засега принадлежи на Tesla, която също успява да увеличи продажбите си всяка година. През 2020 американската компания произведе малко над 500 хил. електромобила (повече от двойно в сравнение с 231 хил., произведени от VW Group). Tesla увеличава тези стойности през първата половина на 2021 до около 380 хил. коли, произведени от януари до юни.

 

VW очаква половината от продажбите на концерна през 2030 г. да се дължат на електромобили. За сравнение през 2020 VW е продал 3% електрически и 97% бензинови и дизелови автомобили.

 

VW ще използва различни електрически платформи за отделните си марки до 2026 г., когато се очаква да дебютира новата мащабируема платформа SSP (Scalable Systems Platform). Тя ще се появи първо при наследника на Audi A8 и постепенно в различни размери и варианти ще се използва за всички марки на концерна.

Съществена част от стратегията за преминаване към електромобили е инвестицията в развойни дейности и производство на батерии. VW Group планира да създаде шест огромни завода за батерии в различни части на Европа.

 

Първородната Godzilla!