Ще има ли София нискоемисионни зони?


16 Jul 2021

С въвеждането на новите екостикери София е напът да изпълни проект, който се готви от години – за ограничаване на движението на замърсяващи автомобили в центъра. Засега обаче Столична община е на ниво подготовка на подобни зони, като тепърва предстоят изследвания и разговори доколко това би било ефективно и кои категории автомобили да се ограничат.

Очаква се в столицата да се създадат две зони, като тази с по-сериозни ограничения ще бъде в самия център, припокриваща се частично със синята зона за паркиране. Ще има и по-широка зона (приблизително с размерите на зелената зона за паркиране), като в определени дни общината ще може да въвежда забрани за по-замърсяващи автомобили. Изключение ще се прави за живущи в района.

Целта на тези мерки е да се намали замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) в центъра на града. Според Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорта в Столична община, автомобилният транспорт е отговорен за около 30% от замърсяването с ФПЧ. За останалите 70% се конкурират прашните улици, строежи, производства.

Засега изглежда не се обсъждат зони за изцяло електрически автомобили, но в бъдеще и това звучи като реална възможност.

 

Лукс от Китай!