Китай разработи нов влак, който вдига 600 км/ч

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки

22 Jul 2021

В китайския град Циндао беше представен нов влак от типа маглев (с магнитна левитация), способен на скорости от 600 км/ч. Супербързият влак е разработен изцяло в Китай и, стига да се превърне в реалност, може да се окаже най-бързият влак на света. Влаковете от типа маглев не са рядкост като концептуални разработки, но в реални условия в света има само няколко, като най-известен и стар е този, който свързва летището на Шанхай с града. Неговото трасе обаче е дълго едва 30 км, а максималната му скорост е 430 км/ч. Разстоянието се минава за 8 минути.

 

Новият влак е по-бърз и по-тих от конвенционалните, освен това се поддържа по-лесно заради липсата на триене, в сравнение с широко разпространените релсови бързи влакове.

В случай че новата технология се използва за връзката между Пекин и Шанхай (малко над 1000 км), то влаковете ще минават разстоянието за около 2 часа и половина. Това е значително по-бързо от бързите влакове, които Китай използва в момента. Те се справят с разстоянието за 5 часа и половина. Дори полетите са по-бавни – те свързват двата града за около три часа, макар самолетите да развиват по-висока скорост от влака.

Reuters съобщава, че Китай обмисля изграждането на линия от типа маглев между Шанхай и Ханджоу (170 км) и друга между Чънду и Чунцин (400 км), за да облекчат трафика между мегаполисите.

 

Първородната Godzilla!